Odżywianie – FAQ

1. Ile jeść na masę ?
2. Jakie źródła węglowodanów i białek na masę ?
3. Jakie źródła węglowodanów i białek na rzeźbę ?
4. Jem 3 posiłki dziennie, czy to wystarczy ?
5. Przykładowy rozkład posiłków w ciągu jednego dnia na masę.
6. Przykładowy rozkład posiłków w ciągu jednego dnia na rzeźbę .
7. Ile i jakie płyny przyjmować ?
8. Co jeść po treningu ?
9. Kończę trening o 21 a idę spać o 23, co robić ?
10. Ile białka, ile węglowodanów przeciętnie w jednym posiłku ?
11. Uwielbiam owoce, czy banan do każdego posiłku to dobra sprawa ?
12. Jem i jem a nie mogę nabrać masy, co robię nie tak ?
13. Dieta ketogeniczna, co to takiego ?
14. Jaka dieta najlepsza na rzeźbę ?
15. Co jeść przed/ po treningu aerobowym ?
16. Czy podjadanie jest niedobre ?
17. Ograniczyłem kalorie a waga stoi w miejscu, co robić ?
18. Zredukowałem liczbę kalorii w diecie i przez 4 dni straciłem 3 kilo, jak to możliwe ?
19. Czy należy wyeliminować tłuszcze z diety ?
20. Czego unikać podczas diety na rzeźbę ?
21. Czy mleko jest dobre ?
22. Węglowodany, proste czy złożone ?
23. Alkohol, czy można sobie pozwolić ?
24. Warzywa i owoce, w jakich ilościach spożywać ?
25. Nie stosuje żadnej diety a mam znakomite efekty w postaci przyrostów, po co dieta ?
26. Ile białka, węglowodanów, tłuszczy w …. ? Czyli tabele kaloryczne.
27. Co to jest IG ?
28. Kisiele, budynie, lody itp. Czy można ?
29. Czy skoro stosuję już dietę kulturystyczną mogę oprócz tego pozwolić sobie na „normalne jedzenie ?
30. Witaminy, po co i ile ?
31. Ile jeść jaj, czy w ogóle zrezygnować z żółtek ?
32. Pieczywo, jasne, ciemne a może w ogóle ?
33. Jaki powinien być ostatni posiłek ?

Ad1. Aby uzyskać zadowalające efekty ze swoich ćwiczeń na siłowi i zwiększyć swoja masę mięśniową potrzebujemy sporej ilości kalorii pochodzącej z umiejętnie dobranych co do proporcji i składu białek, węglowodanów i tłuszczy. Zwykłe się przejąć że kulturysta powinien jeść około 6 g węglowodanów i 2 g białka na kilograma masy ciała dziennie. Oznacz to że kulturysta ważący 100 kg w swojej diecie powinien uwzględnić około 600 g węglowodanów i 200 g białka. Co do tłuszczy to nie należy ich eliminować z diety gdyż jest to błędem, jednak spożywając takie ilości węglowodanów i białek nie musimy się o nie martwić. Są to jednak wartości przybliżone inne bowiem efekty odniesie taka dieta u osób obdarzonych szybkim metabolizmem a inne u osób które tempo przemiany materii mają wolne. Te dane powinny jednak być wyjściowe dla każdego kto rozpoczyna swoją przygodę z tym sportem.

Ad2. Do najlepszych źródeł węglowodanów na masę zaliczmy : Wszelkiego rodzaju płatki (owiane, jęczmienne ,kukurydziane, pszenne, ryżowe) , ryż , makaron , ziemniaki, pieczywo pełnoziarniste , zupy, owoce , warzywa. A do białek : Białe mięso (kurczak, indyk) , mięso czerwone (wołowina) , jaja , odżywki białkowe , chude produkty mleczne : mleko, sery, twarogi. Dodatkowo spożywać można produkty dodane w pkt. 3 . Należy zrobić tutaj zastrzeżenie że do codziennego bilansu azotowego nie liczymy białka roślinnego gdyż zawiera ono białko dla nas niepełnowartościowe, aczkolwiek musimy u

Ad3. Na etapie robienia rzeźby musimy zwracać baczniejszą uwagę na posiłki wybieramy ostrożnie źródła węglowodanów : płatki i otręby owsiane, kasza gryczana, ziemniaki , brązowy ryż, warzywa. A także białek : piersi z indyka i kurczaka, tuńczyk i inne ryby , białka jaj.

Ad4. W diecie kulturystycznej ważne jest nie tylko co i ile jemy ale także kiedy i w jakich porcjach. Nie osiągniemy dobrych rezultatów jeśli swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne podzielimy na 3 posiłki. Nasz organizm nie będzie w stanie przetrawić takiej dawki jedzenia jednocześnie a nadmiar osadzi jedynie w tkance tłuszczowej . Jeśli wiec poważnie myślimy na temat odżywiania musimy jadać 5-6 równomiernie rozłożonych (co ok. 3 godziny) posiłków w ciągu dnia. W każdym powinna znajdować się podobna liczba kalorii ,białek i węglowodanów. Starajmy się zwłaszcza aby najlepiej przygotowane było śniadanie i posiłek po treningowy.

Ad5. Ponieważ dawka kalorii a co za tym idzie rozkład posiłków ściśle zależy od wagi ciała podaje przykładowy ich rozkład dla zawodnika ważącego 100 kg :
Posiłek 1 – 8.00, Jajecznica z 3 całych jajek i 4 białek jaj, 2 precle lub 100g płatków ryżowych z pokrojonym bananem.
Posiłek 2 – 11.00, 170g piersi indyczej, 1 plaster chudego sera, 2 duże krajzerki lub 85g makaronu i 1/2 filiżanki sosu pomidorowego, 2 łyżki stołowe beztłuszczowego majonezu i/lub musztardy, 1 jabłko lub 2 beztłuszczowe ciasteczka.
Posiłek 3 – 14.00, 170g piersi kurzej, 2i 1/4 filiżanki ryżu, 1 filiżanka kukurydzy z zielonym groszkiem, 1/4 filiżanki ketchupu.
Posiłek 4 – 17.00, 1 napój zastępujący posiłek (24g węgl. i 36g białka) zmieszany z 340ml chudego mleka, 4 beztłuszczowe ciasteczka
Posiłek 5 – 20.00, 170g steku, 1,5 filiżanki ryżu lub 85g makaronu lub 280g ziemniaków, 1/2 filiżanki sosu pomidorowego lub 1 filiżanka warzyw.

Ad6. Posiłki tak jak w pkt. 5 rozpisane dla kulturysty ważącego 100 kg.
Posiłek 1 – 8.00, 12 białek, 1 i 1/4 filiżanki płatków owsianych z cynamonem.
Posiłek 2 -11.00, 280g piersi kurzych, 230g słodkich ziemniaków, 1 filiżanka zielonej fasolki szparagowej.
Posiłek 3 – 14.00, 230g piersi z indyka, 75g kaszy gryczanej lub 1/2 filiżanki brązowego ryżu z 1/2 filiżanki ciecierzycy lub fasoli, 1 filiżanka brokułów z kalafiorem.
Posiłek 4 – 17.00, 1/2 filiżanki proszku proteinowego zmieszanego z 1/4 filiżanki płatków ryżowych lub 1/2 filiżanki białek serwatki zmieszanych z wodą, 230g pieczonych słodkich ziemniaków posypanych cynamonem.
Posiłek 5 – 20.00, 280g ryby lub 230g piersi z indyka, 170g ziemniaków, duża porcja surówki (sałata, cebula, pomidory, ogórki, rzodkiewki, pieczarki, zielona papryka) z 3 łyżkami stołowymi beztłuszczowego, nisko węglowodanowego dressingu.

Ad7. Bez wątpienia najlepsza jest niegazowana woda mineralna. Powinniśmy jej pić w granicach 4-5 litrów dziennie a w dni gorące w które sporo wypacamy, odpowiedni więcej. Unikamy gazowanych napojów słodzonych, które nie dostarczają nam nic prócz pustych kalorii. Wodę pijemy małymi łykami równomiernie w ciągu dnia. Dobrze jest także zabrać jedną butelkę na siłownie i uzupełniać straty elektrolitów na bieżąco.

Ad8. Po treningu szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Niech będą to węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym. Popularne banany nie są najlepszym rozwiązaniem gdyż zawierają błonnik więc ich masowe spożywanie po zakończeniu ćwiczeń nie jest do końca uzasadnione. Najlepszym wyborem będą wafle ryżowe o IG równym 133. 50 g takich wafli szybko uzupełni w naszym organiźmie straty glikogenu i powstrzyma katabolizm białek mięśniowych. Kolejny posiłek spożywamy godzinę po zakończeniu ćwiczeń i to on tak naprawdę jest posiłkiem po treningowym. Na niego powinno się składać spora ilość węglowodanów złożonych i pełnowartościowych białek.

Ad9. W takich sytuacjach zdania są podzielone. Ja uważam że na etapie budowania masy należy w takiej sytuacji tuż po treningu uzupełnić straty glikogenu spożywając węglowodany o wysokim IG i powinien to być ostatni posiłek z nich złożony. Po powrocie do domu spożywamy już tylko spore ilości białka (najlepiej z odżywki) i udajemy się spać. Jestem zdania że spożywanie regularnego posiłku tuż przed pójściem spać nie przyniesie żadnych korzystnych rezultatów a może przyczynić się do niepotrzebnego i niepożądanego otłuszczania.

Ad10. Przeciętnie w jednym posiłku powinno na etapie masy znajdować się około 1 g węglowodanów na kg masy ciała oraz 0,3-0,4 g białka. Są to wartości jedynie orientacyjne ale mogą one ułatwić w komponowaniu posiłków.

Ad11. Co do owoców to można spożywać je w umiarkowanych ilościach między posiłkami. Należy bowiem pamiętać że owoce to głównie cukry proste i ich nadmierne spożycie zwłaszcza do posiłków może prowadzić do otłuszczenia.

Ad12. Powinieneś przeanalizować swoją dietę pod kątem kalorii, zawartości białka i węglowodanów jeszcze raz. Jeśli rzeczywiście wszystko dobrze rozpisałeś i spożywasz dzienne zapotrzebowania w 5-6 posiłkach może to oznaczać że masz bardzo wysokie tempo przemiany materii. W tej sytuacji możesz spróbować zwiększać ilość węglowodanów dziennie do 8 g na kilogram masy ciała, oczywiście rozdzielając je równomiernie. Jeśli do tego utrzymasz spożycie białek z czasem Twoja waga powinna zacząć rosnąć.

Ad13. Dieta ketogeniczna polega na wyeliminowanie z diety praktycznie wszystkich (do 20-30 g) węglowodanów. Głównym źródłem energii staja się tłuszcze, także tłuszcze zapasowe naszego organizmu. Nasze dzienne posiłki składają się jedynie z białek i tłuszczy, należy więc baczną uwagę przykładać do tego by nie jeść nic co zawiera chociażby umiarkowane ilości węglowodanów. Naszym celem jest wejście w ketozę czyli stan w którym organizm używał będzie własnych tłuszczy zapasowych jako źródła energii. To czy udało nam się w nią wejść możemy sprawdzić za pomocą specjalnych pasków dla cukrzyków które dostaniemy w aptece. Sprawdzają one zawartość ketonów w moczu co wskazuje właśnie na stan ketozy.

Ad14. Na dietę możemy zastosować dwa rodzaje diet. Dietę w której ograniczmy spożycie węglowodanów do 3 g na kg masy ciała oraz dietę ketogeniczną ze zwiększona liczbą białka. Ta pierwsza polega na tym iż nie zmieniając nawyków żywieniowych ograniczmy liczbę węglowodanów do 3 g na kg masy ciała dziennie. Dbamy o to by węglowodany pochodziły z dobrych źródeł oraz zwiększamy spożycie białka do 2,5 g na kg masy ciała zapobiegając tym samym wykorzystaniu mięśni jako źródła energii. Druga, coraz bardziej popularna metodą ze względu na szybkość utraty wagi oraz niewielkie spadki mięśni jest dieta ketogeniczna ze zwiększoną podażą białka. Polega to na stosowaniu klasycznej diety ketogeniicznej z tą jednak różnicą że zwiększamy spożycie białka nawet do 4 g na kg masy ciała. Moim zdaniem jest to konieczne by doskonale zabezpieczyć się przed spalaniem mięśni jako źródła energii. Ketoza co prawda nie będzie taka doskonała gdyż nasz organizm na drodze glukenogenezy przetworzy białko na glukozę jednak i tak efekty diety w postaci utraty tkanki tłuszczowej będą bardzo dobre. Dieta ta jest moim zdaniem jest godna polecenia ale ma także swoje minusy. Po pierwsze jest droga a po drugie ciężkie są pierwsze dwa dni kiedy musimy „przestawić” się na inne źródło energii.

Ad15. To zależy w jakim celu stosujemy aeroby. Jeśli jest to związane z chęcią utraty masy, najlepiej na aeroby udać się na czczo. W przeciwnym razie jeśli wykonujemy aeroby chcąc jednocześnie nabrać masy ( i ćwiczymy je w ciągu dnia) powinniśmy jedynie zadbać by nie jeść nic do godziny przed ich rozpoczęciem. Po skończeniu zaś, w wypadku gdy zależy nam na rzeźbie wypadałoby zaopatrzyć się w dobre antykataboliki (HMB,BCAA) i wziąć zaraz po skończeniu np. 1,5 g HMB a pół godziny poźniej 4-5 g BCAA. Dopiero po upływie godziny od zakończenia ćwiczeń zjeść normalny posiłek potreningowy. Jeśli na rzeźbie nam nie zależy traktujemy aeroby jak trening na siłowni i postępujemy po ich zakończeniu w podobny sposób jak po treningu siłowym.

Ad16. Podjadanie ma złą reputację, ale przecież jedzenie pomiędzy posiłkami nie musi koniecznie prowadzić do zachwiania zdrowej diety. Badania wykazały, że jedzenie kilku małych posiłków dziennie zamiast jednego dużego jest lepsze. Musisz jednak wybrać właściwe pokarmy. Na przykład precelki lub prażona kukurydza bez tłuszczu zamiast ziemniaczanych chipsów, dostarczą w miarę pożywnej przekąski o niewielkiej liczbie kalorii. Kluczem do zdrowego podjadania jest wybór różnorodnych przekąsek, które dostarczają dobrej mieszanki witamin i składników mineralnych, błonnika i złożonych węglowodanów. Zjadanie małej ilości jedzenia w ciągu dnia utrzymuje poziom cukru na bardzo stałym poziomie. To z kolei może pomóc w kontroli poziomu cholesterolu, a także zmniejsz ryzyko choroby serca. Stały poziom cukru we krwi zapobiega także skokom poziomu insuliny, które wzmagają syntezę i zaleganie tłuszczu. przekąska potrafi zregenerować fizyczną i intelektualną energię zawsze wtedy, kiedy tego potrzebujesz i podjadanie tak naprawdę pomaga w kontrolowaniu wagi, gdy obniża apetyt. Oczywiście nie każde podjadanie jest korzystne. Przekąski mogą zwiększyć ilość niechcianego tłuszczu i kalorii w diecie, zwłaszcza jeśli są to zwykłe ciasteczka lub cukierki. „Nieświadomi” podjadacze, którzy nie myślą o zawartości swoich przekąsek, powinni zająć się poważnym planowaniem. Zalecane jest porcjowanie przekąsek zawczasu lub kupowanie przekąsek już porcjowanych, takich jak małe torebki niesłonych precelków lub miniaturowych ciasteczek ryżowych. Tak więc dokładnie planując i urozmaicając przekąski, możesz uczynić podjadanie miłym i zdrowym zwyczajem.

Ad17. To częsty problem. Jedną z przyczyn może być zbyt szybkie przejście na zmniejszona ilość kalorii. Organizm by uchronić się przed śmiercią głodową użyje naszych mięśni jako źródła energii. Nie dość że spadki masy będą niewielkie, pochodzić będą głównie z naszych mięśni , to jeszcze wszystkie spożywane posiłki zasilać będą tkankę tłuszczową. Kluczem do zdrowego odchudzania jest umiar. Nie należy redukować ilości kalorii zbyt drastycznie ani ograniczać racji żywieniowych do minimum (dotyczy zwłaszcza kobiet). Zbilansowana dieta i ćwiczenia MUSZĄ przynieść efekty, i przyniosą jeśli tylko będziemy się jej trzymać.

Ad18. Początkowa utrata wcale nie oznacza że straciliśmy 3 kg mięśni lub 3 kg tłuszczu. Jest to efekt utraty wody z organizmu związane z mniejsza ilością insuliny. Przeważnie wiąże się to także z mniejszą ilością glikogenu w mięśniach a także opróżnieniem jelita grubego. Na efekty diety wiec trzeba jeszcze poczekać.

Ad19. NIE. To poważny błąd który prowadzić może jedynie do zachwiania równowagi hormonalnej i całkowitego zatrzymania przyrostów. Należy się skupić by tłuszcze pochodziły z dobrych źródeł (oliwa z oliwek, orzechy, tran, olej lniany, tłuste ryby), a mniej spożywać tłuszczy zwierzęcych pochodzących z pełnego mleka czy tłustego mięsa. Unikajmy także potraw smażonych na maśle, smalcu czy oleju.

Ad20. Podczas diety na rzeźbę unikamy zwłaszcza cukrów prostych oraz tłuszczy nasyconych. Posiłki które mimo naszych starań mogą uniemożliwić nam zrzucenie wagi to m.in.: Słodycze, cukier, tłuste mięso, posiłki zawierające przetworzone węglowodany – wszelkiego rodzaju kisiele, budynie, kaszki, dania typu instant, lody, posiłki smażone, tłuste mleko i przetwory mleczne oparte na pełnym mleku. Unikamy także łączenia w jednym posiłku tłuszczy i węglowodanów. Nie sposób wymienić wszystkich posiłków których należałoby unikać, można jednak śmiało założyć że jeśli nie wiemy czy coś można to przeważnie znaczy że nie można.

Ad21. Dosyć popularne zwłaszcza u domorosłych kulturystów jest spożywanie sporych ilości mleka każdego dnia. Zapominają bowiem oni że mleko obok białka zawiera spore ilości cukru prostego – laktozy. Każdy litr mleka to około 50 g tej substancji. Tak jak ze wszystkim zalecam więc umiar. Całkowicie wyeliminowałbym je w diecie na rzeźbę. Nawet do odżywki używajmy wody.

Ad22. w diecie kulturystycznej powinny przeważać węglowodany złożone. To one dostarczają energii trwale a nie zapewniają jedynie chwilowego zastrzyku energii. Właściwie spożycie węglowodanów prostych powinno sprowadzać się jedynie do posiłku spożywanego bezpośrednio po ćwiczeniach oraz owoców spożywanych w ramach przekąsek.

Ad23. Zdania są podzielone. Rozsądne będzie na pewno wyłączenie całkowite z diety napojów o wysokiej zawartości alkoholu. Ich spożycie może przyczynić się jedynie do zahamowania wzrostu mięśni i poważnej recesji w postępach treningowych. Różnie co prawda alkohol działa na różnych ludzi i jedni mówią że jeden kieliszek wódki to miesiąc pracy na siłowni do tyłu a drudzy że co tygodniowa impreza nie wpływa na nich negatywnie. Jedni i drudzy przesadzają ale fakt faktem że to Ci pierwsi mają więcej racji. Dodatkowo pamiętać należy że alkohol to puste kalorie i to wcale nie w małej ilości (1 g czystego alkoholu to 7 kcal). Ja osobiście uważam że na piwo od czasu do czasu śmiało sobie można pozwolić. Zwracajmy jednak uwagę by takie piwo nie zagościło na stałe w naszym codziennym jadłospisie zwłaszcza w obliczu zbliżających się wakacji.

Ad24. Co do warzyw to najlepiej by było gdyby były w miarę możliwości uzupełnieniem każdego posiłku. Bądź co bądź zawierają one witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, pozytywnie wpływają na tempo przemiany materii. Zwłaszcza przydatne są podczas diety na rzeźbę kiedy nawet spore ilości (wyłączając strączkowe) zaspokoją apetyt i nie przyczynią się do otłuszczenia. Co do owoców, należy dużo bardziej uważać. W większości zawierają cukry proste i nie ma co z nimi przesadzać. Moim zdaniem 2 owoce każdego dnia jednak to rozsądna propozycja i jest oznaką profesjonalnie ułożonej diety.

Ad25. To częste słowa tych którzy zostali obdarzeni dobrą genetyką i stosując słabą dietę osiągają niezłe wyniki. Ich słowa działają destrukcyjnie na umysły tych którzy tego szczęścia nie mają i przekonują ich że nie jest to wina diety. Nic bardziej mylnego. Zdaniem niektórych dobra dieta to 80% sukcesu. Żałować powinni więc wszyscy Ci którzy jej nie stosując osiągają niezłe rezultaty. Kto wie czy gdyby prawidłowo się odżywiali nie mogliby mieć aspiracji zawodniczych ? A na pewno bez niej osiągają 2-3 razy mniej niż by mogli !

Ad26. Ich podawanie nie ma sensu gdyż zajęłoby mnóstwo miejsca i uczyniłoby całości nieczytelne. Podaje więc tylko linki gdzie możecie je znaleźć które podawane były w przeszłości przez innych użytkowników:
http://www.schudnij.pl/tematy/tab_index.html
http://ikoiko.republika.pl/tabele.html
http://www.medserwis.pl/dodatki/jkl.asp
http://strony.wp.pl/wp/forumowicz/tabele.xls
http://strony.wp.pl/wp/forumowicz/tabele2.xls

Ad27. IG stanowi skrót od indeks Glikemiczny. By dowiedzieć się szczegółów na jego temat zachęcam do odwiedzenia strony na której znajdziecie także listę produktów wraz z ich IG :
http://www.dieta.info.pl/indeks_glikemiczny.htm

Ad28. To pytanie właściwie nie powinno znajdować się na sportowym forum dyskusyjnym lecz często się pojawia. Posiłki tego typu zawierają silnie przetworzone węglowodany, do tego kilka gram cukru. Generalnie takie produkty nie powinny znajdywać się w żadnej profesjonalnej diecie. Jeśli jednak, trzymamy dietę znakomicie, a np. kisiel bardzo nam w tym pomaga (zjedzenie go raz na 5 dni powoduje że pozostałe posiłki są ok.) to jest on dopuszczalny. W przeciwnym razie, jeśli jest jedynie wynikiem naszego kaprysu proponuje z niego zrezygnować.

Ad29. Nie ! Dieta kulturystyczna jest rozpisana w ten sposób że w pełni pokrywa Twoje zapotrzebowanie na kalorie, białka, węglowodany. Jedzenie dodatkowych ilości pożywienia spowoduje jedynie obrastanie w tkankę tłuszczową.

Ad30. Witaminy są to związki egzogenne (muszą być dostarczone) i spełniające w organizmie rolę regulatorów (biokatalizatorów). Są to związki organiczne wytworzone przez żywe komórki roślinne. Bardzo niewielkie ilości witamin mogą być produkowane w organizmach niektórych zwierząt ze składników roślinnych, dostarczanych w pokarmie. Skład pierwiastkowy tych związków jest zróżnicowany. Oprócz atomów węgla, wodoru, tlenu i azotu może występować fosfor, siarka, chlor, kobalt. Witaminy stanowią bardzo ważną grupę związków potrzebnych do prawidłowego przebiegu wielu czynności życiowych organizmu. Ilości koniecznych dawek witamin są na ogół bardzo małe. Urozmaicone pożywienie zazwyczaj zapewnia potrzebne ilości witamin ale nie u ciężko trenujących zawodników. Z tego względu należy uzupełniać witaminy spożywając dostępne w aptekach preparaty witaminowe. Polecam osobiście zaopatrzenie się w 2 różne zestawy multiwitaminy (np. Centrum, multitabs) a dodatkowo w jeden zestaw złożony z przeciwutleniaczy (A,C,E i selen). Dziennie łykamy po 1 tabletce multiwitamny obu zestawów do posiłku a antyutleniacze spożywamy po treningu. To powinno wystarczyć nawet ciężko trenującym zawodnikom. Jeśli jednak będzie inaczej polecam w zaopatrzenie się w fachowy zestaw witamin dla sportowców. Tam witaminy występują w zwiększonych dawkach i z ich uzupełnieniem nie będzie problemu. Brak witamin powoduje awitaminozę, która jest przyczyną wielu dotkliwych zmian chorobowych. W przypadku niedostatecznej ilości witamin występuje hipowitaminoza, której skutki są mało widoczne, lecz bardzo groźne dla zdrowia. Niekorzystny jest także nadmiar witamin, który może doprowadzić do hiperwitaminozy. Witaminy są zaliczane do biokatalizatorów. Ułatwiają one bądź przyspieszają reakcje chemiczne, nie biorąc w nich bezpośredniego udziału. Ze względu na rozpuszczalność rozróżniamy :
– witaminy rozpuszczalne w wodzie (np.C,B1,B2)
– witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (D,A,E,K)

Ad31. Jaja są doskonałym źródłem białka. Jedno jajo dostarcza przeciętnie około 8 g białka. 5,5 g pochodzi jednak z żółtka , gdzie obok białka występują tłuszcze. To powoduje że większość ćwiczących spożywa jedynie białka natomiast żółtka lądują przeważnie w koszu. O ile na etapie robienia rzeźby ma to swoje uzasadnienie to na etapie masy uważam że bo każdego posiłku złożonego z jaj powinniśmy obok białek, uwzględnić 1-2 żółtka. Co prawda zawierają one tłuszcze ale są to tłuszcze najbardziej wartościowe dla naszego organizmu a białko żółtek w połączeniu białka z białek tworzy doskonała kompozycje aminokwasów.

Ad32. Pieczywo, powinniśmy, jako dobre źródło węglowodanów, spożywać głownie ciemne. Zwracajmy jednak uwagę by było to pieczywo pełnoziarniste, pochodziło z pełnego przemiału i najlepiej zawierało części ziaren w sobie (np. słonecznik, otręby). Często bowiem kupujemy ślepo tylko ze względu na jego kolor na co tylko czyhają sprzedawcy którzy barwią zwykłe pieczywo karmelem. Polecam więc pieczywo ciemne ale tylko takie, spełniające warunki o których wspomniałem. Jeśli kupujemy pieczywo pakowane zwróćmy więc uwagę na etykietę i skład.

Ad33. Ostatnim posiłkiem spożywanym w ciągu dnia powinno być 30-40 g białko spożywane mniej więcej na godzinę przed udaniem się spać. Doskonale do tego celu nadaje się odżywka białkowa która zapewni potrzebne białko na noc, kiedy to wydzielany jest hormon wzrostu. Spożywanie węglowodanów na noc jest, moim zdaniem, niekorzystne i spowodować może jedynie niepotrzebne obrastanie w tkankę tłuszczową.

Uważam ze napisanie odpowiedzi na tych kilka pytań będzie z pożytkiem dla nas wszystkich. Odpowiadającym ubędzie trochę pracy a pytający znajda odpowiedzi na nurtujące ich pytania i nie będą zadawać ich po raz n-ty.